Home » Uitleg ijs maken

Uitleg ijs maken

 

Roomijs is ijs gemaakt van eierdooiers, slagroom, melk en suiker. Zelf ijs maken is eigenlijk heel makkelijk. In dit artikel vind je het basis recept voor roomijs met uitgebreide uitleg erbij.

 


Ingrediënten:

Eieren


De eieren verbeteren de structuur van het ijs en maakt het smeuïger. De meeste soorten roomijs worden bereid zonder de eieren te koken. In plaats van eieren kan je ook puddingpoeder gebruiken, ongeveer 10 a 15 gram per ei.

 

Slagroom


Gebruik altijd goed gekoelde slagroom. Wanneer er in een recept 'geklopte slagroom' staat, klop de slagroom dan niet helemaal stijf, maar klop de slagroom lobbig. Het beste is dat wanneer u de slagroom klopt je de kom en de mixer van te voren even in de koelkast zet.

 

Melk,yoghurt en kwark


Je kan zowel gepasteuriseerde als gesteriliseerde melk gebruiken, volle of halfvolle melk. Hoe hoger het vetpercentage in de melk, hoe romiger het ijs wordt. Als je kwark of yoghurtijs wilt gebruiken, kan je de ingrediënten niet koken, omdat anders de kwark of yoghurt gaat schiften. Wanneer de ingrediënten toch gekookt moeten worden, voeg de kwark of yoghurt pas toe als de ingrediënten volledig zijn afgekoeld.


Suiker


Grove kristalsuiker kan je het beste eerst fijn malen met een blender. Basterdsuiker of poedersuiker kan je wel meteen gebruiken, want dat lost makkelijker op. Wanneer je te weinig suiker gebruikt, word het ijs slapper en minder stevig. Te veel suiker leid tot verlening van de bereidingstijd.


Fruit


Vers fruit geeft het lekkerste ijs en is bovendien erg gezond. Fruit uit een pot of blik is ook goed te gebruiken, maar dan moet je de hoeveelheid suiker ongeveer minderen met 25 gram. Vruchten zoals appels, bananen, peren en pruimen verkleuren makkelijk, besprenkel ze daarom voor het pureren met citroensap.


Alcohol


Je kan ook wat alcohol aan het ijs toevoegen, hou dan wel rekenen er mee dat het ijs dan minder snel bevriest.


Ijs bewaren


Het ijs is in de diepvries vrij lang houdbaar, al gaat naar 1 of 2 weken de structuur en de smaak van het ijs achteruit. Het ijs is het lekkerste als het meteen naar het bereiden wordt op gegeten.
Let goed op het volgende als je ijs toch in de diepvries wil bewaren:
Bewaar het ijs in een schonen diepvriesdoos
De vriezer moet minstens -18 graden zijn.
Vries ontdooid of half ontdooid ijs nooit opnieuw in.
Haal het ijs ongeveer een half uur van te voren uit de vriezer en zet het in de koelkast.

Basisrecept


Voor dit recept heb je een ijsmachine nodig, heb je die nog niet kijk dan hier.
3 eierdooiers
100g basterdsuiker
10g vanillesuiker
250cc melk
200cc slagroom

Klop de eierdooiers met de suiker en vanillesuiker tot een luchtig en schuimig mengsel. Voeg al roerende de melk toe. Klop de slagroom bijna stijf. Voeg de slagroom bij de andere ingrediënten. Meng het geheel goed. Schakel de ijsmachine in op de roomijs stand en giet het mengsel in de kom. Laat de machine ongeveer 30 minuten draaien.
Je kan dit recept variëren door er noten, chocola of gekonfijte vruchten in te doen.
Gebruik altijd goed gekoelde slagroom. Wanneer er in een recept 'geklopte slagroom' staat, klop de slagroom dan niet helemaal stijf, maar klop de slagroom lobbig. Het beste is dat wanneer u de slagroom klopt je de kom en de mixer van te voren even in de koelkast zet.

 

 

TOP