Vanilleijs

 

Ingrediƫnten:

2 vanillestokjes
300 ml melk
300 ml slagroom
6 eidooiers
150 g witte basterdsuiker

 

Bereiding:


Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap de zaadjes eruit met de punt van een scherp mesje. Doe de stokjes in een steelpan en de zaadjes in een kom. Schenk de melk en de room in de steelpan en verwarm net tot het kookpunt. Haal de pan van de warmtebron en zet 30 min weg om te laten trekken. Doe de eidooiers en suiker in een kom en klop deze bleek en romig. Verwarm het roommengsel bij een matige hitte. Schenk de hete vloeistof over de eiermassa en klop het geheel tot een gladde vla. Schenk terug in de pan en laat de vla zachtjes koken onder voortdurend roeren met een houten lepel, tot de vla zo dik is dat hij niet meer van de lepel afloopt. Pas op dat de massa niet te warm wordt en gaat klonteren. Laat de vla volledig afkoelen. Doe de massa over in een ijsmachine en roer tot het ijs bevroren is. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en plaats deze in de vriezer.