Aardbeienroomijs

 

Ingredienten voor het ijs

1 pond aardbeien
250 gr suiker
1/2 liter slagroom
3 eierdooiers
1 blaadje gelatine
[speciale benodigdheden:]
1 metalen bak waar ruim een liter in past

 

recept voor het ijs

Begin met de metalen bak en een lepel in de vriezer te zetten, deze moeten goed koud zijn zodat het ijs straks direkt bevriest.
Pureer de aardbeien, met de hand, met een blender, door een zeef, kauwen en uitspugen, whatever.
Los de suiker op in de aardbeienpuree (hard roeren).
Week de gelatine in koud water.
Klop de eidooiers los met een klein beetje slagroom, voorzichtig verwarmen en dan de rest van de slagroom toevoegen, flink roeren, niet laten koken! Gelatineblaadje uitknijpen en bij de warme slagroom/ei-vla voegen slagroom/ei/gelatine-vla bij de aardbeien/suiker-puree voegen.
Dit helemaal laten afkoelen, in de koelkast. Daarna het mengsel in de ijsmachine doen en 35 minuten laten draaien, na het draaien de bak van de ijsmachine nog even een 30 minuten in de vriezer plaatsen.

 

bereiding zonder ijsmachine

Dan dit in de metalen bak in de vriezer doen.
Elk half uur de massa goed doorroeren met de koude lepel, vooral alles goed van de zijkant schrapen.
Na +/- anderhalf uur is het softijs en na een uur of drie is het heerlijk schepijs.
Luchtdicht bewaren in de vriezer waarbij zo weinig mogelijk lucht bij het zit (kortom: in een passende tupperware bak).
Frambozenijs, perenijs, bosbessenijs, bananenijs, perzikijs, enz, enz : idem.
Kiwi-ijs: niet doen!

Maak jouw eigen website met JouwWeb