ingrediënten

  • 1 vanillestokje

  • 400 ml volle melk

  • 400 ml slagroom

  • 4 eidooiers

  • 150 gramsuiker

  • 150 gZeeuwse

    boterbabbelaars, fijngehakt

  • 125 ml slagroom

  • 25 gwitte

    chocolade, fijngehakt

  • mixer of keukenmachine, ijsmachine

  • 4 personen
  • 30 minuten
  • Nagerecht

bereiding

1 Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap met de punt van een scherp mes het zwarte merg eruit. Doe het vanillemerg met de leeg geschraapte peul, de melk en de slagroom in een steelpan. Verwarm zachtjes, al roerend, tot de room kookt.

 

2 Laat het mengsel afgedekt, op heel laag vuur, nog 15 minuten trekken. Klop met de mixer of in de keukenmachine de dooiers met de suiker dik romig en bleekgeel.

 

3 Schenk langzaam en al kloppende de warme room bij het dooier mengsel. Schenk de massa terug in de steelpan en roer met een houten lepel tot het mengsel bindt en aan de achterkant van de lepel ‘plakt’.

 

4 Schenk de ijs basis door een zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur; roer regelmatig. Laat daarna nog minimaal 1 uur in de koelkast op smaak komen.

 

5 Draai van het ijsmengsel in de ijsmachine in zo'n 30 minuten romig ijs. Schep de helft van de babbelaars door het zachte ijs. Bewaar het ijs tot serveren in de diepvries.

 

6 Verwarm in een steelpan de slagroom. Voeg de rest van de boterbabbelaars toe en laat ze in de warme room smelten. Roer glad. Schep van het ijs mooie bollen in 4 coupes.
Schenk er de warme karamelsaus over. Bestrooi met de witte chocoladesnippers.

 

Bereiding: 30 minuten + afkoelen & ijsdraaien

Wachten: 1 uur

 

 

Tip Gebruik bij voorkeur houdbare slagroom in kartonnen pakjes. Deze is het meest geschikt om te verwarmen.