Voor het ijs: 2 eidooiers (60 gram) gepasteuriseerd 1 ei 125 gram kristalsuiker zaadjes van 1 vanillestokje 400 cc volle melk 150 cc slagroom 5 gram maïzena
Voor de saus: 1 kleine verse ananas 4 eetlepels boter of margarine 50 gram suiker 2 eetlepels gebroken zwarte peper 1 kopje witte wijn
Voor de garnering: 250 gram stijfgeklopte slagroom 25 gram suiker 50 gram gehakte pistachenoten 12 groene blaadjes van de ananas
Bereidingswijze
1. Doe het ei en de eidooiers samen met de suiker en de maïzena in een kom. Roer het mengsel tot het bijna wit is. Verwarm de melk met het opgesneden en uitgeschraapte vanillestokje op een laag vuur. Roer de hete melk daarna beetje bij beetje door het mengsel. Schenk het mengsel in een pan als de ingrediënten goed met elkaar zijn gemengd. Verwarm het mengsel bij een matige hitte en onder voortdurend roeren ca. 8 minuten (pasteuriseren bij ± 85°C). Het mengsel (compositie) mag beslist niet koken. Haal het van het vuur af en passeer het door een puntzeef, zodat het vanillestokje verwijderd wordt. Nu de slagroom door de compositie roeren. Laat het tot koelkasttemperatuur afkoelen, dit gaat het snelst in een bak met ijswater. Schakel de ijsmachine in op stand (compact-ijs) en giet het mengsel in de koelkom. Bereidingstijd: ca. 35 - 45 minuten.
2. Voor de saus ananas schillen, kern verwijderen en het vruchtvlees in kleine stukken snijden.
3. Boter of margarine verhitten en hierin suiker laten karamelliseren.
4. Gebroken peper toevoegen, kort meeverwarmen, dan de witte wijn toevoegen en al roerende koken totdat de inhoud van de bodem loslaat.
5. Vanille roomijs over ijscoupes verdelen. In iedere coupe 3 ananasblaadjes aan de zijkant insteken, ananas met de saus over het ijs verdelen, garneren met slagroom en bestrooien met de gehakte pistachenootjes.