Home » Sauzen en Toppings

Sauzen en Toppings

 

Ook zonder saus of topping zijn zelfgemaakte roomijsjes, sorbets en gelato's natuurlijk heerlijk. Toch moet u ze ook eens proberen met fruit-, chocolade- of toffeesaus of met hagelslag, mafchmallows, gehakt fruit, verkruimelde koekjes of zelfgemaakte karamel of praline.

Chocoladesaus

Om 400 ml saus te maken, moet u 225 gram cholcolade ( puur, melk of wit) in stukjes breken. Doe de stukjes in een hittebestendige kom. Breng 120 ml. slagroom tot aan het kookpunt. Giet de slagroom over de chocolade en roer tot de chocolade is gesmolten, roer er no 50 gram ongezouten boter door. Roer tot de saus glad en vloeibaar is en serveer hem warm of koud. U kunt hem 8 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

Toffeesaus

Om 400 ml saus te maken, moet u 115 gram ongezouten boter, 115 gram lichtbruine basterdsuiker en 120 ml golden syrup verwarmen tot de suiker is gesmolten. Laat dit mengsel 3 tot 4 minuten zachtjes koken. Haal nu het mengsel van het vuur en roer er 120 ml slagroom (ongeklopt) en een halve theelepel vanille extract door. Roer de saus goed door en serveer hem direct of bewaar hem in de koelkast, hoogstens 8 dagen.

Chococlade-toffesaus

Om 400 ml van deze heerlijke saus te maken, kunt u het recept voor toffesaus volgen. Kook het mengsel echter een paar minuten langer, tot het goed kleverig is. Haal het mengsel van het vuur en roer er 120 ml slagroom, een halve theelepel vanille extract en 115 gram chocolade in stukjes door. Blijf roeren tot de saus goed gemengd en glad is, ook deze saus is 8 dagen te bewaren in de koelkast.

Vruchtensaus

Maak verse aardbeiensaus door 75 gram en 50 gram extra fijne suiker door elkaar te prakken. Voor een gladde saus moet u het geheel door een zeef drukken. Serveer de saus direct of bewaar hem hoogstens 2 dagen in de koelkast.

Ook met andere vruchten is dit mogelijk, zoals mango, abrikoos, nectarines, persiken en ananas, Pureer ze met suiker naar smaak en 3-4 eetlepels citroensap in een blender of keukenmachine.

Karamel

Karamel is een geweldige decoratie, zowel in kleine stukjes als in grote brokken. Strooi gelijkmatig 50 gram suiker over een met aluminium bedekte bakplaat. Draai de bakplaat 1 a 2 keer rond zodat de suiker gelijkmatig verdeeld wordt en zet de plaat in de over die is voorverwarmd is op 200 graden. Laat de suiker 6 tot 8 minuten in de oven tot de suiker gesmolten en goudgeel is. Laat de karamel nu afkoelen tot u hem in grote of kleine brokken kunt breken. In een luchtdichte doos kunt u de karamel tot 2 dagen bewaren. U kunt ook kleine vruchtjes zoals bosbessen  en zwarte bessen, over de hete karamel strooien, zodat ze zich tijdens het afkoelen aan de karamel vasthechten.

Praline

Praline is karamel waaraan noten zijn toegevoegd, zoals amandel, hazelnoten, pecannoten, pistachenoten. Praline kan gebruikt worden als decoratie, maar fijngemalen stukjes praline kunnen ook door het ijs gemengd worden. Verhit 225 gram fijne kristalsuiker en 115 gram ongezouten noten in een pan met een zware bodem tot de suiker smelt. Roer af en toe tot de suiker goudgeel wordt en haal direct de pan van het vuur en giet de praline op een vetvrij papier en laat het afkoelen en hard worden. 2 Dagen te bewaren in een luchtdichte doos. 

 

TOP